Választások: Bemutatjuk Szolnok 11. választókerületének jelöltjeit

Megosztás

Közeledünk a választásokhoz, a Szol24 pedig kiemelten fontosnak tartja, hogy az itt élő és szavazó szolnokiak minél bővebb ismeretekkel rendelkezzenek a támogatást kérő képviselőjelöltekről és polgármester-aspiránsokról. Épp ezért, a voksolás napjáig, azaz június 9-ig bemutatjuk az összes egyéni választókerületet és az egyes indulókat. Cikksorozatunkban a 11. választókerület következik, ahol akár már gratulálni is lehet a Fidesz-KDNP által induló Töreki Andrásnak, hiszen a legesélyesebbnek gondolt ellenfele, a jelenlegi körzeti képviselő Berényi Gábor otthagyta a csapatát és visszalépett a választástól.

Valamivel több, mint 4500 választásra jogosult szolnoki dönthet a körzet sorsáról, már ami a személyi kérdéseket illeti. 2010 és 2019 között Jánosiné Dr. Bene Ildikó, majd a következő ciklusban Falusi Vajk Zsolt kormánypárti képviselők reprezentálták a testületben a választókerületet, ami érinti a Szántó körút, a Thököly és a Pozsonyi út egy részét, valamint az ezektől északra elhelyezkedő utcákat.

A fordulat más városokhoz hasonlóan 2019-ben állt be, az ellenzéki pártok, köztük a Momentum, a DK, az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Mindenki Magyarországa összefogásával. Ennek következtében összesen 64 szavazat különbséggel (1007-943), de Berényi Gábor nyert a fideszes Töreki Andrással szemben.

Egy tavalyi fórumon hosszú panaszlistával érkeztek a lakók, ami azt jelenti, itt is bőven van mit, lenne mit tenni.

A fórumon kifogásolták a Zagyva-parti sétány 5. szám alatti ház állapotát, ami negyven éve nincs felújítva. „Egy gettó”, – ahogy a panaszos fogalmazott. Többen szóvá tették, hogy a Kodály iskola környékén nem lehet parkolni, sőt, van, aki furgonjával úgy parkol a gyalogátkelőhely mellett, hogy belóg az útra, kilátni tőle lehetetlen. A rendőrök, közterületfelügyelők munkáját elégtelennek vélték.

A Szántó körúton a körforgalomnál korlátot szerettek volna, mert a Kassai iskola felé egy szakaszon a járda nagyon keskeny és veszélyes a közvetlen mellette elhaladó járművek miatt. Az Egyetértés utcában lakó azzal folytatta, az utcát menekülőútnak használják a Széchenyire közlekedők. Az autók száguldoznak, pedig 30 kilométeres tábla van kitéve, de jellemző, hogy valaki hozzáfestett még egy nullát, holott még fekvőrendőr is van az utcában. Volt forgalomszámlálás, egy nap 1800 autót számoltak ott meg. Nehezíti a helyzetet, hogy mindkét oldalon kerékpársáv van felfestve.

Berényi Gábor önkormányzati képviselőként még a Jobbik színiben 2022-ben arról nyilatkozott, a párt szolnoki szervezete nem vesz részt az 1956-os forradalom és szabadságharc október 23-án tartandó közös városi ünnepségén és a nemzeti gyásznapon, november 4-én tartandó közös megemlékezésén sem. Az általunk megírt esetet azzal indokolta, hogy nem szeretnének azokkal a kormánypárti szereplőkkel egy rendezvényen részt venni, akik relativizálják, sőt sok esetben hallgatólagosan támogatják a putyini Oroszország agresszióját.

Borda Zoltán, Györfi Mihály, Berényi Gábor és Füle István 2023-ban

Mindenesetre az öt éves képviselőségét biztosan nem folytatja Berényi, aki egészen szokatlan módon lépett vissza, közvetlenül azután, hogy Györfi Mihály ellenzéki polgármesterjelölt bemutatta a csapatát, köztük természetesen Berényit. Május közepén tájékoztatta arról a nyilvánosságot, hogy visszalép, a Jobbikból pedig kilép.

Hozzátette, meg kell szabadulnia a magánéletét, a tanári pályáját és a zenei munkásságát is beárnyékoló ellenzéki képviselői billogtól. Távozása, és főleg annak az időzítése elég erőteljes üzenete annak, hogy milyen felfordulás van a szolnoki kormánykritikus körökben. Györfi a hivatalos Facebook-oldalán szűkszavúan arról írt, tudomásul veszik a döntését és sok sikert kívánnak neki a civil életben.

Így hát Töreki András, a Fidesz-KDNP indulója jóformán „beleült a tutiba.” Ő tavaly júniusban került be a testületbe, miután Rusvai Károly átvette Szutorisz-Szügyi Csongortól a szolnoki tankerület vezetését. Töreki a 14 Fidesz-KDNP-jelöltet tartalmazó kompenzációs listán a 12. helyet foglalta el a 2019-es önkormányzati választáson.

„Töreki András az egyik legaktívabb önkormányzati képviselő, határozott, problémamegoldó típus, pontosan olyan, akire az ott élőknek szüksége van. András Önökkel együtt fejlesztené, tenné jobbá, szebbé a 11-es választókörzetet, munkálkodna otthonunkért, Szolnokért” – kampányolt csapattársa mellett Szalay Ferenc polgármester.

Törekinek Berényi kiesésével két kihívója van, a szolnoki egyesült ellenzéktől eltávolodott LMP Németh Editet támogatja. Németh a Pozsonyi úton él, nyugdíjas, két fiú és egy lányunoka nagymamája. A Vásárhelyi Pál Közgazdasági és Kereskedelmi Technikumban végzett, több, mint 40 évet dolgozott kereskedőként. „Mindig emberekkel foglalkoztam, így pontosan tudom, hogy olyan önkormányzati képviselőre van szükségünk, aki mindig elérhető és kész segíteni, hogy minden rendben legyen a lakókörnyezetünkben” – írja.

A 11. választókerület térképen

Emellett a Minden Döntés Számít (MDSZ) polgármesterjelöltje és elnöke, Németh Attila is ebben a körzetben szeretné megmérettetni magát. Ő a legutóbbi országgyűlési választáson a Szanyi Tibor fémjelezte ISZOMM, illetve a Munkáspárt közös jelöltje volt, összesen 296 szavazatot, 0,56%-ot kapott. Emellett aktívan foglalkozik a Tisza-szálló ügyével, ennek kapcsán online aláírásgyűjtés és egy Facebook-oldalt indított indult Mentsük meg a Tisza Szállót! néven. Az MDSZ-es jelöltek közül egyértelműen ő a legaktívabb, többször standolt már Szolnok különböző pontjain, de ez ahhoz képest, hogy jelölttársainak többségéről szinte semmit nem tudunk, azért nem akkora teljesítmény.

Szavazóhelyiségek:         

Szolnok, 015. számú szavazókör, Pozsonyi út 40-42., (Magyar Nemzeti Levéltár)

Szolnok, 016., 028. számú szavazókör, Hold utca 18-22., (SZVÓ Hold úti Tagintézmény)  

Szolnok, 017., 018. számú szavazókör, Kassai út 29., (Szolnoki Kodály Z. Ének-z. Ált.I.)    

Szolnok, 019. számú szavazókör, Réz utca 1., (Szolnoki Bartók Béla AMI)              

Az egyéni választókerülethez tartozó címek (körzettáblázat):

Aranyos utcaTeljes közterület
Bárka utcaPáros házszámok
Bárka utcaPáratlan házszámok
Báthori utcaTeljes közterület
Berzsenyi Dániel utca 1-11Folyamatos házszámok
Berzsenyi Dániel utca 11/A-11/BFolyamatos házszámok
Berzsenyi Dániel utca 12-12/AFolyamatos házszámok
Berzsenyi Dániel utca 13-999998Folyamatos házszámok
Bihari Sándor utcaTeljes közterület
Bocskai utcaTeljes közterület
Csalogány utcaTeljes közterület
Csokonai út 1-41Páratlan házszámok
Csokonai út 2-86Páros házszámok
Csokonai út 53-999999Páratlan házszámok
Csokonai út 88-999998Páros házszámok
Délibáb utcaTeljes közterület
Domb utcaTeljes közterület
Dráva utcaTeljes közterület
Gát utcaTeljes közterület
Gém utcaTeljes közterület
Gerle utca 1-11Páratlan házszámok
Glykais Gyula utcaTeljes közterület
Gomba utcaTeljes közterület
Ifjúság utcaTeljes közterület
Kassai út 27-29Páratlan házszámok
Kassai út 28-36Páros házszámok
Kassai út 35-999999Páratlan házszámok
Kassai út 38-56Páros házszámok
Kassai út 58-999998Páros házszámok
Kert utcaTeljes közterület
Maros utcaTeljes közterület
Mikes utcaTeljes közterület
Moha utcaTeljes közterület
Mosonyi Mihály utcaTeljes közterület
Ősz utcaTeljes közterület
Pázsit utcaTeljes közterület
Pozsonyi út 40-44/0001Páros házszámok
Pozsonyi út 46-999998Páros házszámok
Pozsonyi út 65-117Páratlan házszámok
Pozsonyi út 119-999999Páratlan házszámok
Rába utcaTeljes közterület
Rege utcaTeljes közterület
Rét utcaPáratlan házszámok
Rét utcaPáros házszámok
Réz utcaTeljes közterület
Rozgonyi utcaTeljes közterület
Szántó körút 1-19Páratlan házszámok
Szántó körút 18-34Páros házszámok
Szántó körút 21-39/APáratlan házszámok
Szántó körút 36-999998Páros házszámok
Szántó körút 41-61Páratlan házszámok
Szántó körút 63-999999Páratlan házszámok
Száva utcaTeljes közterület
Sziget utcaTeljes közterület
Tavasz utcaTeljes közterület
Tél utcaTeljes közterület
Thököly út 15-75Páratlan házszámok
Török utcaTeljes közterület
Túzok utcaTeljes közterület
Várkonyi István tér 8-19Folyamatos házszámok
Vas utcaTeljes közterület
Vas Gereben utca 1-14/0001Folyamatos házszámok
Vas Gereben utca 15-999998Folyamatos házszámok
Vit utcaTeljes közterület
Zagyvaparti sétányTeljes közterület

Képek: valasztas.hu, Szol24

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek